Skip to content
035 69 50 252 info@sbspriority.com

Bloei

Ik zit in de voortuin en geniet van het zonnetje dat vandaag weer schijnt en de bloei van alle bloemen die nu groeien. Opeens word ik bepaald bij het volgende: alles wat nu groeit en bloeit, hebben we al een hele poos geleden gezaaid. 

De afgelopen tijd ‘worstelde’ ik met mijn resultaatgerichtheid. Hoewel het vak wat wij mogen beoefenen één van de mooiste is om te doen (ik weet het, ik ben licht bevooroordeeld omdat dit nu eenmaal mijn werk is), is het soms ook frustrerend. Want hoewel we regelmatig mensen mogen plaatsen in ander werk of kandidaten begeleiden die weer hersteld terugkeren in het eigen werk, zijn er ook kandidaten die een nog te grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. En dan lukt het niet altijd iemand binnen ons traject aan betaald werk te helpen. 

Maar terwijl ik kijk naar onze tuin zie ik ons werk weer even in het juiste licht, letterlijk. Hoewel sommige stukjes van de grond bij werknemers’ ‘spreekwoordelijk’ gezien even dor zijn, gaan we op zoek naar de vruchtbare stukjes grond, daar waar de mogelijkheden liggen. En daar gaan we samen met een kandidaat aan de slag met het omploegen, zaaien en onderhouden. Want hoewel het een stuk makkelijker zou zijn, gaat een bol helaas niet sneller groeien door hem uit de grond te trekken. 

En hoewel ik het liefste kijk naar de tuin die volledig in bloei staat, krijg ik weer oog voor de minder zichtbare, maar niet minder belangrijke processen van groei waar wij onze bijdrage aan mogen leveren. Zoals de kandidaat die nog zoveel beperkingen ervaart dat betaald werken nog ver weg is, maar die wel heeft besloten om het vrijwilligerswerk dat we samen hebben gevonden ook na haar WIA uitslag te continueren, omdat het haar een gevoel van voldoening geeft. Of de kandidaat die het vacatures lezen als loodzwaar ervoer, maar door een keer samen achter de computer wat vacatures door te lezen mocht ervaren dat het eigenlijk best meevalt. Allemaal stapjes die nodig zijn om de groei te faciliteren. Want wat je aandacht geeft, groeit.

Terwijl ik wegrij bij een huisbezoek van een kandidaat krijg ik een appje van een oud kandidaat. Zij laat mij nog even weten dat ze, naar aanleiding van de gesprekken destijds, de stap gewaagd heeft en haar eigen bedrijf heeft opgezet. Soms zien we niet meteen de uitkomst van onze inspanningen, maar hoe mooi is het dan om te horen dat het groeiproces daarna gewoon doorgaat. 

Back To Top