Skip to content
035 69 50 252 info@sbspriority.com

“Startkabel”

Wat voor jaar was 2022? Met deze vraag trapte Claudia de Breij haar eindejaarsconference af. Uit de zaal kwamen wat krachttermen terug die het jaar redelijk goed samenvatten. Het staartje van Corona, de Oekraïne crisis, de energiecrisis en de hoge inflatie maken 2022 geen denderend jaar om op terug te kijken. Naast alle (inter)nationale spanningen zoomt Claudia in op de persoonlijke crisissen die ook velen moesten trotseren. Een relatief hoog percentage mensen kwam het afgelopen jaar in de knoop met zichzelf. Doordat je tegenwoordig alles kunt bereiken als je je best maar doet, lijkt dit te betekenen dat als je faalt of het niet lukt dit dus aan jezelf ligt. Waar zij bij stilstaat is het belang om de moed niet verliezen. Dat als het je nog niet lukt, dit niet voor altijd is. 

De moed opgeven als het niet lukt is echter een menselijk mechanisme. Dit werd dan weer geïllustreerd door de andere oudejaarsspecial van Mindfuck. Victor Mids laat twee groepen proefpersonen als wedstrijd een raadsel oplossen, waarbij hij niet verteld dat 1 groep raadsels heeft gekregen die onoplosbaar zijn. Hierdoor verliest deze groep het steeds van de andere groep. Bij de laatste ronde hebben beide groepen wel gelijke kansen, maar verliest de eerste groep nog steeds. Hiermee illustreert hij de invloed van je eigen verwachting en motivatie. Als je de moed bent verloren, lukt het zelfs bij gelijke kansen niet om goed te presteren. 

Een goede illustratie van hoe wij vaak mensen ‘aantreffen’ in het tweede spoor. Na een jaar van ziekte ontbreekt regelmatig de motivatie, maar ook de verwachting dat er nog verbetering kan komen. En dan merk je dat mensen uit zichzelf niet meer in beweging komen. Dit maakt onze rol uitdagend maar ook mooi. Dan mogen wij als ‘externe’ bron van motivatie dienen. Iemand een duw in de rug geven, waarna ze als ze eenmaal in beweging komen het weer beter zelf aankunnen. 

Het doet mij denken aan de auto van een collega. Na de meest koude dagen in december wou deze na even niet gereden te hebben niet meer starten. Er was een startkabel nodig om weer op gang te komen. Een mooie vergelijking met spoor 2. Het zijn van een startkabel voor mensen om als de hoop is vervlogen of de eigen ‘puf’ om er iets van te maken ontbreekt, waarna ze daarna weer zelfstandig hun weg kunnen vervolgen. Want, zo sluit Claudia haar conference af, alles komt niet ‘vanzelf’ goed, maar we kunnen het wel weer goed ‘maken’.

Back To Top