Skip to content
035 69 50 252 info@sbspriority.com

Werk hebben dat bij je past, zodat het niet voelt als ‘werk’. Is dat mogelijk?

Ga jij elke dag fluitend naar je werk? Geweldig! Of is er een knagend stemmetje in je hoofd dat steeds luider klinkt: ‘Ik wil dit niet meer. Maar wat moet ik dan?’ Werk dat bij je past, dat wil iedereen wel. Maar is dat ook mogelijk? We vroegen het loopbaan- en re-integratiecoach Bastiaan van Heusden.

Waarom werk je? Veel mensen werken om in hun onderhoud te voorzien. Of ze werken voor de sociale contacten, om een zinvolle invulling te hebben, om lekker bezig te zijn of omdat ze zo opgevoed zijn. Soms hoor je wel eens ‘werk is werk’. ‘Ok’, denk ik dan, maar wat als je meer wilt? Of sterker nog: wat als je zeker weet dat wat je nu doet eigenlijk niet meer wil?

Nooit meer hoeven te werken

Geef me werk dat bij mij past en ik hoef nooit meer te werken’, zei een bekend Chinees filosoof ooit. Droom jij daar ook niet van? Werk hebben dat niet meer als werk voelt? Maar hoe doe je dat? Of hoe vind je dat? Eerlijk is eerlijk, dit blijkt helaas vaak moeilijk te realiseren. Het is een zoektocht, het is passen en meten.

Voor veel mensen komt ergens in hun werkzame leven de vraag op: ‘Wat wil ik nou echt?’  Vaak volgt daarna de vraag: ‘Waar ben ik nou echt goed in?’ Grote vragen, die er soms toe kunnen leiden dat je ontevreden bent of dreigt te worden in je werk. Dat is een moment dat je wel wat hulp kunt gebruiken in je zoektocht.

Vier vragen om dichter bij passend werk te komen

Als loopbaan en re-integratie coach stel ik mensen dan de volgende vier vragen. Deze vragen helpen je om dichter bij passend werk te komen.

1. Wat is je grote passie?

Deze vraag is in eerste instantie soms lastig te beantwoorden. Vul hem dan eens aan met de vragen als: ‘Wat raakt mij echt’, ‘Waar kan ik echt kwaad of ontroerd door raken?’

2. Waar ben je goed in?

Vraag mensen in je directe omgeving wat zij een talent van je vinden of goed vinden aan jou en vergelijk dit met je eigen ideeën.

3. Waar zou je betaald voor kunnen worden?

Heb je een hobby waar je heel goed in bent? Wat als je er je brood mee zou kunnen verdienen? Vraag of onderzoek eens of jij met jouw vaardigheden en talenten ook betaald zou kunnen krijgen en hoeveel dan wellicht? Ken je iemand die dat bijvoorbeeld al doet? Vraag hem of haar eens hoe hij/zij is begonnen.

4. Wat heeft de wereld nodig?

Deze vraag ligt dicht tegen jouw passie aan. Denk eens na hoe jouw passie aansluiting kan vinden bij wat jouw omgeving, stad, of land nodig heeft. Dat kan praktisch zijn, maar ook op sociaal of cultureel vlak.

Investeer eens in jezelf

Bovenstaande vragen spelen wellicht weleens in je gedachten, maar vaak maken we ze niet concreet. Of we beginnen eraan en door de ‘waan van de dag’ vliegen onze goede bedoelingen en ideeën weer weg. Probeer dan met behulp van een (loopbaan)coach en mogelijk met je werkgever een plan te maken.

Neem de tijd, investeer eens in jezelf. Een coach kan jou helpen zaken stap voor stap door te nemen, te overdenken en zo jou te ondersteunen in de stappen die jij wilt gaan zetten in je huidige werk of wellicht in ander werk. En onthoud: Iedereen heeft bijzondere talenten gekregen. Jij bent uniek, ook in je werk.

Bastiaan van Heusden is loopbaan en re-integratie coach bij Step by Step Priority. Hij weet uit eigen ervaring hoe belangrijk passend werk is. Nadat hij ruim elf jaar o.a. bij ING had gewerkt, liet hij zich in 2016 omscholen tot coach. In september gaat hij zich verder specialiseren tot arbeidsdeskundige.(bron: mijnkerk.nl)

Back To Top