Ga naar hoofdinhoud
035 69 50 252 info@sbspriority.com

Wat is een burn-out?

Burn-out is een steeds meer voorkomende ziekte bij werknemers. Volgens de website volksgezondheidenzorg.info ervaart 17% van de werknemers burn-out gerelateerde klachten. Uitval veroorzaakt door overspanning duurt tot 6 maanden. Daarna spreekt men van een burn-out, welke bij complicerende factoren kan duren tot twee jaar toe. Hoe langer de uitval duurt, hoe lager de kans op terugkeer. Naast alle ongemakken voor diegene die burn-out is gaan met een burn-out voor werkgevers natuurlijk ook grote kosten gemoeid. Daarom is er veel bij gebaat om vroegtijdig in te grijpen om het verloop zo positief mogelijk te laten gaan. Meer hierover in onze blog: ‘waarom burn-out coaching?’ en ‘wat is burn-out coaching?’

Een burn-out is een energiestoornis. Er zijn energiegevers en energievreters. Energievreters die werkgerelateerd zijn zijn b.v. een te hoge werkdruk, een verkeerde werk-privé balans en gebrek aan waardering of steun. Voorbeelden van werk-gerelateerde energiegevers zijn autonomie en zinvol werk. Ook zijn er privé gerelateerde energiebronnen als hobby’s of sport en persoonlijke hulpbronnen als veerkracht en zelfvertrouwen. Wanneer de energiegevers niet meer in balans zijn met de energievreters, kan dit aanleiding zijn voor een burn-out. Daarbij spelen ook sociale en persoonlijke factoren vaak een grote rol.

Iedereen kan een burn-out krijgen maar er zijn ook mensen die een extra gevoeligheid kunnen hebben. Symptomen uiten zich zowel psychisch, fysiek als in gedrag. Het verschil met overspanning ligt vooral in de duur, iemand die burn-out is, is iemand die langdurig overspannen is geweest.

Een burn-out verloopt meestal in fases, wanneer er niets wordt gedaan kan uiteindelijk een kleine druppel de aanleiding zijn voor een complete instorting. Eigenlijk is een burn-out een gezonde reactie van het lichaam op een ongezonde situatie. Iemand met een burn-out functioneert voornamelijk vanuit het 2e brein, want door stress schieten we van het 3e naar het 2e brein dat terugblikt en waar emoties centraal staan. Vanuit het 3e brein kan je vooruitblikken en staat ratio centraal (en problemen oplossen).

Er zijn verschillende manieren waarbij een burn-out of de invloed van stress behandeld kunnen worden, waarbij vooral timing en de fase waarin iemand zit leidend is. Er is veel bij gebaat om vroegtijdig in te grijpen wanneer iemand gestrest lijkt, d.m.v. burn-out coaching.

Back To Top