Skip to content
035 69 50 252 info@sbspriority.com

Vakantieblog

De vakantie is vaak een moment waar je ‘reikhalzend’ naar uitziet. Iets waar je al lang van tevoren mee bezig bent en naar toeleeft. Dit jaar overviel de vakantie ons een beetje. Opeens was het vakantietijd. Zoals vele dingen liep ook de vakantie anders dan normaal door Corona. Gaat normaliter iedereen massaal naar het buitenland, dit jaar zoeken de meeste mensen het wat dichter bij huis, op de camping of een vakantiehuisje ergens in Nederland. Of nog dichterbij huis, namelijk gewoon thuis.

En ook in dat geval, is het toch goed om ‘vakantie’ te nemen. Het werk en alles wat daarbij komt kijken even los te laten en je op iets anders te focussen. Juist nu is het goed om de tijd te nemen voor ontspanning en waar mogelijk er even tussenuit te gaan.

En die twijfel waar veel mensen dit jaar tegenaan liepen: ‘zullen we dit jaar wel op vakantie gaan?’, is iets wat we ook vaker zien bij de kandidaten die wij begeleiden. Tijdens de gesprekken merken we vaak dat mensen die door ziekte of een beperking zijn uitgevallen voor hun eigen werk, vakantie zien als iets waar ze minder recht op hebben. Of iets wat ook hen overvalt. En ergens begrijpelijk, want wat is het begrip ‘vakantie’ waard als je niet meer werkt? En toch is ook dan vakantie belangrijk en verdiend. Want hoewel onze kandidaten niet (allemaal) meer hun eigen werk kunnen doen, zijn ze net zo goed druk met hun re-integratie en afspraken. De arbeidsdeskundige, de bedrijfsarts, de casemanager, de leidinggevende, de re-integratiecoach, behandelaren, psychologen, zo maar een greep uit mensen die je regelmatig spreekt tijdens je re-integratie.

En hoewel je misschien nog geen werk hebt gevonden, moet je wel bezig zijn met werk vinden. En geen werk hebben en het zoeken is, durf ik wel te zeggen, zwaarder dan wel werk hebben en je hier geen zorgen over hoeven te maken. Dus ja, ook mensen die in het tweede spoor zijn beland door ziekte en/of een beperking, hebben recht op en behoefte aan een vakantie. Hier moeten, net als bij werknemers die niet ziek zijn, verlofdagen voor opgevraagd worden. Bijkomend voordeel is dat je zo voorkomt dat je uit dienst gaat met een stuwmeer van verlofuren die je niet meer kunt opnemen. Ook financieel kan het aantrekkelijk zijn omdat verlofuren voor 100% worden uitbetaald, ook als je in je tweede ziektejaar al op 70% van je salaris zit.

Bij ons op kantoor zijn intussen de meeste collega’s weer terug van vakantie. Een laatste vakantieganger appt nog een foto vanaf het strand, terwijl wij alweer achter onze bureaus zitten of onderweg zijn. Ook de offerte aanvragen voor nieuwe trajecten komen binnen, iets waar we met dankbaarheid van kunnen zeggen dat er ook tijdens Corona genoeg werk binnen is blijven komen.

En terwijl de automatische vakantiereply’s nog binnenkomen als antwoord op mails die we sturen genieten we nog even van de ‘rust’. Want vanuit rust, iets waar een vakantie een ideale gelegenheid voor is, kan je er daarna weer met volle energie tegenaan.  

Back To Top