Ik zit in de voortuin en geniet van het zonnetje dat vandaag weer schijnt en…
Sollicitatietraining
Solliciteren kan best lastig zijn. Eerst is er de uitdaging om een vacature te vinden die aansluit bij jouw kennis en interesses. Dan moet je een aansprekende sollicitatiebrief sturen om de mogelijkheid te vergroten dat je wordt uitgenodigd. Als je dan wordt uitgenodigd voor een gesprek ben je al een heel eind, maar wat zeg je b.v. tegen een werkgever over het feit dat je ziek bent?
Hoewel solliciteren een kunst is, is het iets wat iedereen kan leren. Om onze kandidaten hierbij op weg te helpen gaven wij deze week een sollicitatietraining op ons kantoor. Met 6 deelnemers uit de omgeving, maar ook met deelnemers die hiervoor meer dan een uur hadden gereden, begonnen wij na een kopje koffie en thee met de training, gegeven door twee medewerkers van Step by Step Priority.
Al bij het voorstelrondje bleek dat hoewel de situatie waarin de kandidaten zich bevinden moeilijk is, er meerdere mensen zijn die zich in hetzelfde ‘schuitje’ bevinden. Er was een open sfeer en de kandidaten voelden zich veilig om iets over hun werksituatie te delen.
Na het voorstellen gingen we aan de slag met de verschillende facetten van een sollicitatie. Hoe je een vacature leest, en wat er nou eigenlijk echt staat. Soms denk je niet te voldoen maar zou je toch geschikt kunnen zijn. Ook het solliciteren kwam aan bod; hoe schrijf je een brief, wat moet er nou echt in staan en waar moet je op letten als je deze per mail verstuurd? Ook de voorbereiding kwam aan bod. Want een goede voorbereiding is echt het halve werk. En tot slot natuurlijk het gesprek zelf.
Al gauw bleek dat solliciteren niet alleen lastig is om het solliciteren zelf, maar ook omdat dit inhoudt dat je accepteert dat je waarschijnlijk niet meer terug zult keren naar je oorspronkelijke baan. Dit is geen makkelijke gewaarwording en geeft het solliciteren daarom een dubbele lading. Helemaal als je nog nooit gesolliciteerd hebt, of al zo lang één en dezelfde baan hebt gehad, dat je niet zou weten wat je anders zou willen of kunnen doen.
Juist dan is het belangrijk om te weten dat je, ondanks dat je niet meer geschikt bent voor je eigen baan, nog wel kan werken. En hoewel dit je onzeker kan maken over je kunnen, heb je kwaliteiten die voor werkgevers aantrekkelijk zijn. Dus ook daar besteden we aandacht aan; ken je kwaliteiten en talenten en durf die tijdens het gesprek te benoemen. Ook de manier van jezelf presenteren tijdens het gesprek en de invloed van ‘non-verbale’ factoren die de eerste indruk bepalen van een werkgever kwamen aan bod. Wist je dat de eerste indruk slechts voor 7% wordt bepaald door wat je zegt?
Kortom er werd veel behandeld om over na te denken maar daarnaast was er ook tijd om elkaar wat beter te leren kennen, o.a. tijdens de lekkere lunch. Achteraf werd de training door iedereen als zeer positief beoordeeld. ‘Mooi en zinvol’, zo reageerden enkele kandidaten na afloop.