Skip to content
035 69 50 252 info@sbspriority.com

Proost op de verliezers!

2019 is ten einde en 2020 begonnen. Een speciale tijd waarin je terugkijkt naar hoe het jaar verlopen is en tegelijkertijd vooruit kijkt naar wat het nieuwe jaar je zal gaan brengen en je je voorneemt om dingen wél, of juist niet meer, te doen.

Voor ons een jaar waarin we weer veel nieuwe kandidaten mochten leren kennen. Kandidaten voor wie het afgelopen jaar/de afgelopen jaren niet verliepen zoals voorgenomen. Ziekte of beperkingen staken de kop op, waardoor ze ongewild en onverwachts hun eigen werk (tijdelijk) of helemaal niet meer konden doen. Dan krijgen terug- en vooruitkijken opeens een andere lading. Want successen kun je vieren, maar wat doe je met verlies?

Dit jaar deed Claudia de Breij de oudejaarsconference. Hier ging zij in op de angst voor verandering die veel mensen in Nederland volgens haar hebben. Maar, zij concludeert dat veranderen hoort bij het leven. En dat je pas kunt winnen als je eerst een goede verliezer kunt zijn. En dus proost zij op de verliezers. Een mooie parallel met onze kandidaten. Van dichtbij mogen wij op verschillende manieren meemaken hoe het verlies van een baan een verandering is die men niet wil, maar wat toch gebeurd. Maar we zien ook dat degene die dit verlies weten te accepteren, te incasseren en weer vooruit durven te kijken naar iets anders, hier sterker uit komen. En dus kunnen we onderschrijven wat Claudia zegt: “je kunt pas winnen als je eerst goed kunt verliezen”.

Naast verlies, mag er natuurlijk ook geproost worden op succes. Want successen, hoe groot of klein ze ook zijn, moeten gevierd worden, vinden wij bij Step by Step. Afgelopen jaar waren er meerdere successen te vieren; kandidaten die een aanstelling kregen bij een nieuwe werkgever, of die bezig zijn met een proefplaatsing of vrijwilligerswerk. Maar ook de overwinningen van kandidaten die als een berg opzagen tegen een eerste sollicitatie en wat ze toch deden. Voor ons als team was dit ook een bijzonder jaar. Bastiaan rondde zijn opleiding met succes af en is nu gecertificeerd arbeidsdeskundige. Esther rondde ook haar opleiding met succes af en is nu gediplomeerd re-integratiespecialist. Marjo was de nieuwe aanwinst van het jaar en is toegevoegd aan het  team als re-integratiecoach en nog net voor het einde van het jaar werd hier ook nog een nieuwe stagiair aan toegevoegd.

Naast terugkijken kunnen we als organisatie ook vooruitkijken naar een nieuw jaar, waarin er ook voor ons verandering komt. We zullen gaan verhuizen naar een nu nog onbekend kantoor. Een spannende maar tegelijkertijd ook mooie verandering, waar we met zijn allen bij betrokken zijn. En dat is waar ons werk als re-integratiecoach om draait; betrokken zijn bij mensen in een spannende tijd, ze te helpen in het proces om het verlies een plaats te geven en te stimuleren om veranderingen durven te maken richting het nog onbekende.

Dus: een proost op de winnaars en de successen die gevierd mochten worden, maar ook op de verliezers. En op allen die het afgelopen jaar veranderingen durfden te maken richting het (nog) onbekende! En voor wie dit nog niet durfde, misschien een mooi voornemen?!

Back To Top