Skip to content
035 69 50 252 info@sbspriority.com

Nieuwe stagiaire bij SBS Priority

Sinds maart loop ik mee als stagiaire bij Step by Step Priority. Een leuke uitdaging met veel nieuwe termen. Spoor 1, spoor 2 (en nee, dan gaat het niet over treinen), MBTI persoonlijkheidsprofielen, arbeidsongeschiktheidspercentages, de FML, een RIV en ga zo maar door. Ik ontdek al gauw dat er veel vakkennis komt kijken bij het zijn van arbeidsdeskundige of re-integratiecoach. Bij langer verzuim / ziek zijn stapelen de verslagen, bezoeken aan verschillende deskundigen en eisen aan zowel de werkgever als werknemer zich op. Hoewel het kader vanuit het UWV rigide is, is de aanpak van de coaches/arbeidsdeskundige bij Step by Step Priority persoonlijk. Zo is er bijvoorbeeld bijna niemand op kantoor wanneer ik er ben, want iedereen is onderweg naar een afspraak om de werknemers thuis te bezoeken. 

Ook ik mag mee naar 3 gesprekken in Zuid Nederland. De sfeer is ontspannen. Aan je eigen keukentafel is toch een stuk minder spannend dan een gesprek op kantoor. Tijdens de gesprekken valt me op dat de verhouding met de werkgever meestal niet al te best is. Het gevoel van de werknemer is vaak dat hij niet serieus genomen wordt of onjuist behandeld is. Dan is het fijn als iemand onbevooroordeeld naar je verhaal luistert, maar ook door middel van de juiste vragen jouzelf weer centraal stelt. Waar wordt jij blij van? Zit je op de juiste plek waar jouw kwaliteiten tot recht komen en met de juiste (fysieke of emotionele) belasting? Soms is het mogelijk terug te keren naar de eigen werkgever met dezelfde of een nieuwe functie. Echter niet altijd. Dan is het vertrouwde achter laten een moeilijk proces, maar niet het eindpunt.

Want dan begint het open staan voor een nieuwe uitdaging, het zogenaamde spoor 2. Zoeken naar een nieuwe werkplek, of misschien wel naar een ander soort invulling zoals vrijwilligerswerk, als een betaalde baan (nog) niet haalbaar is. Maar waar moet je beginnen als je al lange tijd een bepaalde functie hebt gehad? Persoonlijkheidstesten geven inzicht in welk werk goed bij je zou kunnen passen. Je krijgt vacatures doorgestuurd door de jobhunters. En regelmatig een gesprek met je coach om je te helpen met deze nieuwe ontdekkingsreis.

Bij het laatste gesprek van de dag bezoeken we iemand uit zo’n spoor 2 traject die inmiddels op een nieuwe werkplek actief is. Tijdens ons gesprek groet iedereen hem die langs loopt. Hij weet precies hoe alles werkt binnen het bedrijf en heeft al meerdere verbeteringen doorgevoerd. In mijn ogen een echte aanwinst voor zijn nieuwe werkgever.

En dat is het uiteindelijke doel van de re-integratie coach/arbeidsdeskundige, een werknemer en zijn werkgever door een moeilijke periode heen helpen met als doel overbodig te zijn aan het einde van de rit omdat iemand weer op eigen benen kan staan. Een prachtbaan denk ik zo.

Back To Top