Skip to content
035 69 50 252 info@sbspriority.com

Burn-out staat niet op mijn to-do-lijstje

Burn-out betekent letterlijk opgebrand. Als je langdurig onder stress staat, raakt je lichaam uitgeput en je brein overwerkt. Je voelt je opgejaagd, onzeker, emotioneel labiel, hebt last van hoofdpijn, maag- of darmklachten, je kunt je niet meer goed concentreren, bent vergeetachtig en je voelt je machteloos omdat je niet goed weet wat je eraan kunt doen. 

Achteraf
Kenmerkend voor het oplopen van een burn-out is dat velen het niet aan zien komen en pas achteraf kunnen zien dat de signalen duidelijk aanwezig zijn geweest. Hoe het komt dat de signalen genegeerd zijn, is een vraag die niet zo gemakkelijk te beantwoorden is. 

“Het is lastig te verwoorden waar ik doorheen ben gegaan. Ik ben veel gaan lezen over burn-out, om antwoorden te vinden. Maar ook al had ik nog zoveel kennis, het ondergaan, sterker nog, het door je heen laten gaan, is een heel ander verhaal. Dat doe je niet alleen met je hoofd en met kennis alleen kom je er niet. Alsof je lichaam zich niets aantrekt van wat je ondertussen weet over een burn-out. Zo ben ik er steeds meer achter gekomen dat alles erbij hoort; het fysieke uitgeput zijn, het brein wat niet kan stoppen en de emoties die opkomen. En dan de schaamte nog, wat een drempel om daaroverheen te stappen, dat is misschien nog wel de grootste opgave maar ook het kantelpunt. Ik heb mogen kiezen voor herstel” zegt Esther van der Waal die werkt als re-integratie- en burn-out-coach bij Step by Step Priority. 

Burn-out en re-integratie

Als re-integratie specialist ziet Step by Step Priority een stijgende lijn in het psychisch ziekteverzuim. Ze begeleiden daardoor steeds meer werknemers met een burn-out. Waar voorheen het merendeel van het langdurig verzuim ging om fysieke klachten is dit de laatste jaren gedraaid en is nu meer dan de helft van al het langdurig verzuim psychisch gerelateerd; vaak burn-out dus. Er zijn meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat 1 op de 5 werknemers te kampen heeft met stressklachten; een grote voorspeller van burn-out. En deze cijfers zijn nog van de periode voor de huidige Coronacrisis. Algemeen wordt gesignaleerd dat het psychisch verzuim de komende tijd explosief zal stijgen als indirect gevolg van de huidige Coronacrisis.

Tijdens het coachen van één van Esther’s burn-out kandidaten ziet ze dat de hulp die er was, nog niet voldoende herstel heeft gebracht. Omdat Step by Step Priority gericht is op re-integratie 2e spoor, start de begeleiding van de werknemer pas in het tweede ziektejaar. Een 2e spoor re-integratie is externe re-integratie met als doel, het vinden van een passende baan bij een andere werkgever. Er is dan vaak al een jaar voorbij waarin de kandidaat nog weinig of onvoldoende hersteld is.

“Dat vinden we jammer want zo gaat er veel kostbare tijd verloren en duurt het ook langer voordat de kandidaat kan re-integreren in werk. Wij merken dat dit beter kan en met onze aanpak willen wij de re-integratie en burn-out coaching beter op elkaar aan laten sluiten” vertelt Menno van der Meer, eigenaar van Step by Step Priority.

Stap voor stap herstellen
Step by Step Priority wil meelopen met de kandidaat in het proces naar herstel. Stap voor stap, op het tempo van de kandidaat zodat ze samen verder komen en het herstel verantwoord gaat. Tijdens dit proces worden er tools aangeboden en wordt er samen gekeken naar wat er nodig is om te kunnen herstellen.

“Omdat iedere persoon, situatie, werkplek en/of werkgever anders is, starten we met stilstaan. Vanuit dat vertrekpunt kunnen we de juiste stappen zetten. Maatwerk dus, omdat wij geloven dat daarmee resultaten behaald kunnen worden en omdat dat onze manier van werken is: met passie voor mensen!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met gezondheid.nl.

Back To Top