Op de arbeidsmarkt is het belangrijk om een goede inschatting te kunnen maken van de…
Alle informatie over ontslagbescherming
In geval van langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid van een werknemer, is deze persoon in juridisch opzicht beschermd tegen ontslag. Een werkgever mag een werknemer in de eerste twee jaren van ziekte of arbeidsongeschiktheid niet ontslaan. Is er sprake van langdurige arbeidsongeschiktheid, dan gelden er weer andere regels. Bij ontslagbescherming komen regels en aandachtspunten kijken voor zowel werkgever als werknemer. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Het is verstandig om dan een arbeidsdeskundige in te schakelen. Deze professional heeft alle informatie in huis over ontslagbescherming en kan u helpen bij het opzetten van een re-integratietraject voor de werknemer in kwestie.
Wat is ontslagbescherming?
Een werknemer geniet ontslagbescherming, zodat deze gedurende de eerste twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid niet ontslagen kan worden. Aan deze juridische bescherming zijn wel enkele voorwaarden verbonden voor de werknemer. Denk dan bijvoorbeeld aan het goed meewerken aan het re-integratietraject, zoals:
- Het volgen van noodzakelijk geachte om- of bijscholing.
- Het aanvaarden van passend werk.
- Het meewerken aan het plan van aanpak op het gebied van re-integratie.
Door ontslagbescherming hebben werknemers met een vast contract relatief veel inkomenszekerheid. Voor u als werkgever brengt dat de nodige financiële risico’s met zich mee. Keert een werknemer binnenkort terug op de werkvloer, dan is een succesvolle re-integratie ook voor de werkgever belangrijk. Ook als het gaat om een re-integratie bij een andere werkgever.
Win professioneel advies in
Wilt u als werkgever goed beslagen ten ijs komen, of wilt u als werknemer uw recht op ontslagbescherming opeisen, dan is het inwinnen van professionele hulp een meerwaarde. Een (register) arbeidsdeskundige heeft wetenschap van en ervaring met alle regelgeving omtrent ontslagbescherming, zodat u verzekerd bent van een deskundige advisering. Ook voor het opzetten van een gedegen re-integratietraject, met hoge kans van slagen, bent u bij een arbeidsdeskundig bureau aan het juiste adres.
Hoe kunt u een geschikte en professionele partner vinden? Het is belangrijk om te letten op de volgende zaken:
- Heeft het bedrijf kennis van en ervaring met juridische wetgeving op het gebied van ontslagbescherming?
- Heeft het bedrijf kennis van en ervaring met de arbeidsmarkt in het algemeen en de sector waarin uw bedrijf werkzaam is, in het bijzonder?
- Stelt het bedrijf het belang van de persoon centraal?
Genoeg om op te letten dus! Het is belangrijk dat aan al deze zaken voldaan wordt, alvorens over wordt gegaan op samenwerking. Hoe heeft u dit geregeld? Heeft u al uw zaken op orde?